Arkansas kan forby dicamba

Oversatt fra artikkel av Lorraine Chow, EcoWatch

 

Ugressmiddelet dicamba, som har blitt relatert til store ødeleggelser av avlinger rundt om i USA, kan bli forbudt i Arkansas neste år.

Arkansas dicamba-gruppe har anbefalt en sluttdato for bruk av ugressmiddelet som har spredd seg som ild i tørt gress innen 15. april 2018.

Arkansas jordbruksdepartement har registrert 950 klager i 26 fylker så langt.

Selv om dicamba har eksistert i tiår, selger nå Monsanto, DuPont og BASF SE en ny type som skulle ha mindre spredning og være mer stabil enn de tidligere versjonene. Ugressmiddelet kan brukes på avlinger som er genetisk modifisert av Monsanto til å ikke ta skade av ugressmiddelet. Men andre frukter, grønnsaker og avlinger blir ofte ødelagt når de blir utsatt for kjemikaliet.

Ugressspesialister mistenker at de tusenvis av rapporteringene om ødelagte avlinger over hele landet kan knyttes til dicamba-bruken. Omtrent 3.1 millioner dekar har blitt påvirket så langt, i følge Kevin Bradley, en professor ved University of Missouri.

En video fra Arkansas gårdsbyrå beskriver hvordan dicamba har blitt det vanskeligste problemet Arkansas jordbruksforskere har stått overfor på flere år.

Arkansas har midlertidig gjort det ulovlig å bruke og selge dicamba den siste måneden. Missouri og Tennessee har også iverksatt liknenede tiltak.

Problemene ved dicamba oppsto i fjor, da Monsanto solgte sin Xtend bomull og soyabønnefrø flere sesonger før de fikk statlig tillatelse for det tilhørende ugressmiddelet. Uten å ha det riktige ugressmiddelet, ble bomulls- og soyabønneprodusenter mistenkt for å ulovlig spraye eldre versjoner av dicamba på avlingene sine, og dermed skade andre, nærliggende avlinger gjennom spredning.

Monsanto utviklet Xtend for å motvirke såkalte «super-ugress» som har uviklet resistens mot glyphosate, som er den viktigste ingrediensen i Monsantos mest brukte ugressmiddel, Roundup.

Arkensas myndigheter skal fremdeles vurdere anbefalingene til dicamba-gruppen før de gjør en endelig beslutning.