USAs største GMO-frie sone opprettet

Samme dag som USA valgte ny president vedtok Sonoma fylke i California å forby dyrking av genmodifiserte planter. 55,9 % stemte for forbudet, mens 44,1 % stemte mot. Vedtaket medfører opprettelsen av den største GMO-frie sonen i USA. 

Det melder nettsida Sustainable Pulse.

Sonoma er nemlig det siste av en rekke nærliggende fylker som vedtar forbud mot dyrking av GMO-planter. Fra før av har Humboldt, Marin, Mendocino, Santa Cru og Trinity-fylkene. Dermed er et område på over 35 000 kvadratkilometer nå GMO-fritt.

Forbudet ble vedtatt trass i iherdig innsats fra bioteknologiindustrien for å blokkere forbudet. De finansierte en egen kampanje mot forbudet.

«Fakta er at flere og flere vil ha GMO-fri mat, og de lokale gårdsbrukene våre har rett til å dyrke mat uten forurensing. Så enkelt er det, uttalte Karen Hudson, leder for kampanjen som jobbet for forbudet.

Forbudet, også kalt «Measure M» eller «The Sonoma Transgenic Contamination Ordinance» beskytter lokale gårdsbruk, beitemarker og dekkvekster mot pollen fra genmodifiserte vekster. Ved at genmodifiserte avlinger ikke tillates i fylket, vil man forhindre at pollenet spres.

Sonoma fylke har et rykte for å ha rene landbruksprodukter. Økologiske og konvensjonelle gårder utgjør en svært viktig del av den lokale økonomien. Over 80 % av melkeproduktene i fylket er sertifisert som økologisk.