Kronikken er en kommentar til studien fra GENEinnovate og Bioteknologirådet der 60% av spurte forbrukere var positive til å ta i bruk teknologien når spørsmålet var «se for deg at genredigering gjør at en matplante enklere kan dyrkes uten sprøytemidler, hvor positiv eller negativ er du til en slik genredigert plante blir brukt i økologisk matproduksjon»?
GENEinnovate-undersøkelsen sier at utviklingen av genteknologi aktualiserer en debatt om regelverket rundt genteknologi i økologisk landbruk. I den internasjonale debatten i økologisk landbruk opplever vi det motsatte skriver de to.
IFOAM, den internasjonale organisasjonen som jobber med økologisk landbruk har heller brukt fornyede krefter på å fremme føre-var-holdninger til GMO. En nedregulering i bruk og merking av GMO vil kunne føre til stor spredning av planter og genmateriale og gjøre det vanskelig for bønder å unngå genforurensning. Det kan ta bort økologiske bønder deres frihet til å drive økologisk, og konvensjonelle bønders frihet til å velge konvensjonelt uten GMO.
Selv om genredigering er mer presist enn eldre GMO-er som er i bruk i dag ,betyr ikke det at det ikke finnes en stor og uavklart risiko for negative konsekvenser, både for den enkelte organisme og for økosystemene som helhet. Man kan klippe og lime inn en liten bit i et genom, men vi vet fortsatt lite om hva som skjer med helheten i organismen og i miljøet over tid og generasjoner.