GMO-sjokolade trekkes fra markedet

Sjokoladen “Reese’s 3 Peanut Butter Cups” trekkes fra markedet. Produktene er laget av genmodifiserte råvarer og Mattilsynet fant dem i en butikk i Kristiansand.  Importøren er pålagt å bedre sine rutiner slik at de ikke importerer ulovlige genmodifiserte produkter til Norge.

Produktene er produsert i USA der genmodifiserte varianter av bl.a. mais, soya og sukkerbete dyrkes og brukes i matindustrien. I den aktuelle sjokoladen er ingrediensene sukker og soyalecithin laget av genmodifiserte råvarer. Produktene er merket med informasjonen *Produced from genetically modified sugar beets and soya beans”.

Produktene er produsert og merket for EU-markedet, hvor en rekke genmodifiserte produkter er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Produktene regnes derfor som trygge å spise.

Hva kan forbrukere gjøre?

Forbrukere som har kjøpt GM-merkede produkter og ikke ønsker å bruke dem kan levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

Forbrukere som finner produkter i handelen merket med innhold av genmodifiserte ingredienser kan gjerne gjøre butikken oppmerksom på dette og/eller varsle Mattilsynet skriver Mattilsynet i en pressemelding.

https://www.matportalen.no/verktoy/tilbaketrekkinger/tilbaketrekking_av_ulovlig_genmodifisert_sjokolade_fra_usa