Lidl lanserer GMO-fritt svinekjøtt

Som første danske butikk-kjede lanserer Lidl kjøtt fra gris som ikke har fått GMO-fôr eller er behandlet med antibiotika

Oversatt av Sara Andersen Vågenes fra Organic Today.

Den tysk-eide dagligvarekjeden har inngått et samarbeid med den jyske Wiking Meat, opplyser Lidl i en presseuttalelse. Wiking Meat er kjent for sitt fokus på bærekraftig oppdrett av gris uten bruk av GMO eller antibiotika. Det nye tiltaket er enda et ledd i Lidls strategi om å satse på dyrevelferd; nylig uttalte kjeden at det var slutt med salg av egg produsert av burhøns i butikkene.

GMO-fôret er også bannlyst i den økologiske produksjonen; men de økologiske grisene utgjør kun en svært liten del av de nesten 30 millioner svinene som årlig fødes på danske svinegårder.

Det meste fôret dyrkes i Danmark

De nye kjøttstykkene hos Lidl kommer fra slaktegriser, som er oppdrettet av lokale, danske bønder under Wiking Meat-systemet. Systemet er bygget rundt et bærekraft-fokus, som spesielt støtter opp om grisenes sunnhet og trivsel, forteller direktør i Wiking Meat, Ingo Walterscheid.

“En av hemmelighetene bak vår suksess er måten avlingene dyrkes på, sammensetningen i fôret og forarbeidet. Størstedelen av fôret dyrkes av oppdretterne selv eller av lokale danske bønder. Fôret, som er GMO-fritt, gir blant annet slaktegrisene et sterkt immunforsvar og en sunn tarmflora. Det betyr at grisene kan oppdrettes uten bruk av antibiotika,” tilfører Walterscheid.

Ingen bruk av antibiotika

I Lidl er de glade for å tilby kundene ennå flere kvalitetsprodukter med ekstra fokus på dyrevelferd.

“Flere og flere kunder etterspør i dag å kunne kjøpe varer der god dyrevelferd og bærekraft står i fokus, og vi har lenge arbeidet for å finne den rette samarbeidspartneren på dette området. Ved å tilby GMO- og antibiotikafritt oppdrettet grisekjøtt kan vi nå tilby våre kunder et alternativ til konvensjonell gris,” sier Tina kaysen, kommunikasjonsansvarlig i Lidl.

Ifølge Lidl er alle grisene som kommer til kjøledisken uten rester av antibiotika, fordi produsentene skal overholde krav om at antibiotika skal være ute av kroppen i god tid før den slaktes. Dersom dyrene behøver antibiotika vil de ikke kunne selges under Wiking Meat-konseptet. Ved å redusere bruken kraftig, håper produsentene å hindre spredning av multiresistente bakterier.

Kjenn din gårdbruker

Alle grisene fra Wiking Meat er oppdrettet uten bruk av antibiotika; utover det har grisene levd et forholdsvis godt liv med minst 20 % ekstra plass og en transporttid på maksimalt to og en halv time i hele deres levetid. Grisekjøttet selges allerede nå i Lidls 105 butikker og finnes både i hakket kjøtt, nakkekoteletter og stekeflesk. Det spesielle grisekjøttet er tydelig merket i kjøledisken, og på emballasjen kan kunden orientere seg om produktet ytterligere, da oppdretteren er merket med navn og bilde. Dette håper produsentene vil gi kundene et troverdig blikk på produktet, fra bruk av fôr til grisen ender i butikken.