Soyakatastrofe

Utdrag fra artikkel av Caitlin Dewey, The Washington Post.

 

Clay Mayes bremser bilen og hopper ut med motoren på. «Dette er galskap. Galskap!» roper Mayes, en bonde, mens han gestikulerer mot Highway 61. «Jeg tenker bare at hvis dette fortsetter…»

«Vil alt være dødt,» sier Brian Smith, passasjeren hans.

Ødeleggelsene i nordøst Arkansas – syke soyabønner, trær og andre avlinger – har blitt selve symbolet på den økende krisen i amerikansk jordbruk.

Bønder er låst i et våpenkappløp mellom stadig sterkere ugress og enda sterkere ugressmidler.

Dicamba-systemet, tillat for bruk for første gang denne våren, skulle ødelegge denne onde sirkelen og garantere ugresskontroll for soya og bomull. Ugressmiddelet, som brukes i kombinasjon med er genetisk modifisert dicamba-resistant soyabønne, lover bedre kontroll mot ugress som har blitt resistent mot vanlige ugressmiddel.

Problemet, i følge bønder og forskere, er at dicamba har spredd seg fra åkrene de ble sprayet på, og ødelagt millioner av dekar med ubeskyttede soyabønner og andre avlinger, beskrevet som en «menneskeskapt katastrofe». Kritikere sier ugressmiddelet ble godkjent av myndighetene uten tilstrekkelig kunnskap, særlig om spredning av ugressmiddelet.

Myndighetene og produsentene Monsanto og BASF benekter anklagen, og sier at systemet fungerer som Kongressen bestemte.

Motstanden mot dicamba har startet søksmål, statlige og føderale undersøkelser, og store konflikter.

«Dette burde være en vekker,» sier David Mortensen, en forsker på Pennsylvania State University. Resistente ugressarter blir anslått å koste USAs jordbruk for millioner av dollar hvert år i tapte avlinger.

Etter det amerikanske miljøverndepartementet godkjente det nye ugressmiddelet denne våren og sommeren, har bønder over hele landet plantet mer enn 20 millioner dekar av dicamba-resistante soyabønner, i følge Monsanto.

Men i takt med at dicamba-bruken har økt, har også meldinger om spredning dukket opp stadig flere steder. Det rapporteres om at dicamba-bruken skader nærliggende trær, i tillegg til ikke-resistente soyabønner, frukt og grønnsaker, samt viktige planter for bier og andre pollinerende insekter.

I følge en vurdering i 2004 er dicamba 75 til 400 ganger mer farlig for såkalte «off-target» planter enn vanlig ugressmiddel, selv i små doser. Det er særlig giftig for soyabønner, avlingen den er designet til å beskytte, som ikke er modifisert til å være resistent.

«Det er veldig vanskelig å få en oversikt over hvor utbredt ødeleggelsen er,» sier Bob Hartzler, agronomiprofessor ved Iowa State University. «Men jeg har kommet til konklusjonen om at [dicamba] ikke er håndterbart.»